Hogyan válasszunk garázskapu fajtát? 2. rész

Ha már megismerte a garázskapu típusait, biztosan körvonalazódik a fejében, hogy melyik típus passzolna a saját igényeihez, az autójához, de leginkább a háza adottságaihoz. Most vegyük végig, hogy milyen kérdéseket érdemes megválaszolnia magának, hogy a lehető legjobb garázskapu mellett dönthessen!

1.Mennyi hely van a garázskapu működéshez?

A négy garázskapu típus megismerése már nagyon sokat segít, hogy ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni. Mindenképp gondolja végig, hogy a mindennapjaiban mennyire lényeges az, hogy a garázskapu számára mekkora hely szükséges. Ha például egy kisebb udvarra nyílik a garázskapu, akkor sokat számít, hogy a garázs ajtajának kinyitása mennyi helyet vesz el az udvarból, ezért egy szekcionált vagy redőnyös változat praktikusabb lehet.

2. Mekkora méretű garázskapura van szükség?

Ma már régi időkből jól ismert garázsépületek és garázssorok helyett, egyre népszerűbb a garázsok épületen belüli kialakítása. Emiatt egyre több elvárás is van a garázskapukkal szemben. Ha új épületbe kerül beépítésre, és az épület már készen van, mielőbb kezdjünk el a garázskapun ötletelni és tervezgetni! Fontos felmérni, hogy pontosan mekkora helyen, milyen méretű kapunyílásban lesz a garázskapu. Mindig csak akkora méretű kapuval tervezzünk, amekkorát ki is fogunk használni! Hasznos, ha már az épület tervezési időszakában tudjuk, melyik típust választjuk, mert mindegyiknek más a technikai feltétele.

3. Fontos, hogy hőszigetelt legyen a garázskapu?

Az, hogy ne menjen kárba a fűtés, nagyon lényeges, hiszen jelentős összegeket tudunk vele megspórolni. Így a megfelelő garázskaput kell kiválasztanunk, hogy télen ne engedje be a hideget, és nyáron ne menjen be a meleg. Kifejezetten fontos a hőszigetelés akkor, ha garázsunkban nem csak a kocsinkat tároljuk, hanem például családi eseményeket is tartunk ott, virágokat teleltetünk benne vagy műhelyként is funkcionál. Ilyen esetben nagyszerű megoldás lehet egy szekcionált kapu, főleg, ha utcafront felé néz a garázsunk.

4. Milyen legyen az anyaga?

A garázskapuk anyagától függ a tartóssága és a karbantartása. Az acél garázsajtók például tartósak és csak minimális karbantartásra van szükségük, viszont a PVC-ből készültek még ennél is kevesebb törődést igényelnek és nagyon időtállóak. A fából készülteknél már más a helyzet, azok kifejezetten nagy karbantartást igényelnek. Az alumínium garázskaput viszont nem is nagyon kell karbantartani, de vegyük számításba, hogy a hőszigetelésük sem a legjobb.

5. Mennyire illik a ház stílusához a garázskapu?

Csak olyan garázskaput válasszunk, aminek a színe és a stílusa is illik az épülethez és az udvarhoz is. Így megmarad otthonának az egyedi hangulata, és elkerüli azt a helyzetet, hogy a garázsa ajtaja nagyon megtörné az egységes design-t.

6. Könnyű kézzel is kinyitni?

Azt tanácsoljuk, hogy a kiválasztott garázskaput előzetesen mindig próbálja ki manuálisan is kinyitni, hiszen bármikor előfordulhat, hogy erre bizonyos helyzetekben szükség lesz. Áramszünet esetén, vagy ha egy alkatész elkopik, tönkremegy vagy például a redőnyszerű kapunál meghibásodik a motor és nem fogja tudni máshogyan felemelni a garázsajtót, csak kézi erővel. A kézi nyitási lehetőségre mindenképpen gondolni kell abban az esetben is, ha nincs másik bejárat a garázsnak. A jobb minőségű szekcionált kapuk például ilyen esetekre fel vannak szerelve ujjbecsípődés elleni és oldalsó benyúlás elleni védelemmel (az oldalsó sínek tökéletesen zártak), illetve szükségkioldó szerezettel is.

7. Mennyibe kerül?

Végül, de nem utolsó sorban egy lényeges szempont, hogy a kiválasztott garázskapuért mennyit is kell majd fizetni. Ebből a szempontból egy átlagos családi házhoz remek választás egy szekcionált kapu. Ha pedig egy kisméretű garázsról van szó és a hőszigetelése nem számít, akkor jó szolgálatot fog tenni például egy billenőkapu.

Picture of Biró Csaba

Biró Csaba

nyílászáró szakértő, nyílászáró üzletág vezető

Húsz éve, hogy megszereztem Faipari Mérnöki diplomámat. Azóta csak nyílászárókkal foglalkozom. Tizenhat évet töltöttem gyártásban különféle pozíciókban: kezeltem fűrészgépeket, gyártottam fa és műanyag ablakokat, dolgoztam mint üzletkötő, majd 13 évet mint kereskedelmi igazgató különböző országos hálózattal rendelkező nyílászáró gyártó üzemekben. Immáron négy éve erősítem az Akker csapatát mint nyílászáró szakértő és üzletágvezető.

Kapcsolat