Kapcsolat a külvilággal – az ablak

ablak

Ilyenkor télen, amikor nincs kedvünk kimozdulni, leginkább az ablak jelenti a kapcsolatot a külvilággal. Az ablak biztosítja, hogy a belső terekbe megfelelő mennyiségű természetes fény jusson be, miközben se a csapadék, se a por nem jut át rajta.

Mióta használunk ablakot?

Régen a szegényebb társadalmi rétegekben a házakat ablak nélkül építették, a fényáteresztő falnyílások a tehetősebb, gazdagabb réteg kiváltsága volt. Az ablak elődjének a tüzelőnyílásokat tekinthetjük, amelynek szerepe a füst és egyéb kellemetlen szagok áteresztése volt, javítva ezzel a belső tér levegőjének minőségét.

Az ablaknyílásba először olajozott papírt vagy állatbőrt helyeztek, aminek ugyan már volt fényáteresztő szerepe, de nem tudta tökéletesen biztosítani a fény átszűrését, a kilátást és a szélmentességet.

A mai napig is használt hagyományos üveg, a víztiszta ablaküveg először a római korban jelent meg. A 19. századi újítások és fejlesztés után az 1950-es években született meg az a technológia, a float üveg gyártás – amit mai napig is alkalmaznak, illetve minden háztartásban, épületben megtalálható.

Ablakok osztályozása

ablakAz építészeti kritériumoknak, igényeknek és trendeknek megfelelően többféle ablakfajta ismert, azonban típusait elsősorban anyaguk és funkciójuk szerint osztályozzák.

Anyaguk szerint fa, fém (acél, alumínium), műanyag és kombinált ablakok különböztethetőek meg. Manapság a legelterjedtebb a fa és a műanyag ablakok használata.

Működésük szerint is rendszerezik a különböző ablaktípusokat. Lehetnek nyíló, bukó, nyíló-bukó, billenő, forgó- és tolóablak, valamint fix, tehát nem nyitható ablakok is.

Emellett az ablakszárnyak strukturális jellege szerint is megkülönböztetjük a nyílászárókat. Létezik egyrétegű és kétrétegű, pontosabban külső és belső szárnnyal létrehozott ablaktípus. Az egyrétegű ablakoknak több fajtája lehetséges: egyesített szárnyas ablak, egyszeres üvegezésű ablak, kettős üvegezésű, hőszigetelő üvegezésű és háromrétegű üvegezésű ablak, amelynek nagyobb mértékű a hőszigetelő hatása is.

Nyíló ablakok

A nyíló ablakok kezelése könnyű, vasalatuk egyszerű, kívül-belül kényelmesen tisztíthatóak. Legfőbb előnyük egyben a hátrányuk is: a szárnyak kitárásával nagyobb szabadnyílás jön létre, így a helyigényük is megnövekszik, beépítésük szűkebb terekben nem ajánlott. A nyíló ablak a szárnyak száma szerint lehet egyszárnyú vagy kétszárnyú.

Bukó ablakok

ablakA bukó ablakok legfőbb jellemzője, hogy értelemszerűen csak buktathatóak. Abban az esetben javasolt a beépítésük, ha mondjuk kisebb a helyiség, és a nyíló ablak kinyitott szárnyai túl nagy teret szakítanának ki. Előnye tehát, hogy minimális helyet vesz el a beltérből. Ezen okból kifolyólag leginkább a kis alapterületű helyiségekben alkalmazzák, mint a toalett, a fürdő vagy a konyha. Bizonyos magasság felett a nyitását és zárását speciális vasalat, vagy beépített elektromos mechanika biztosítja. A bukó ablakok hátránya az, hogy a külső felületek tisztítása, takarítása nehézkes, nehezebben hozzáférhető, sok esetben a precíz tisztítás végett leszerelést igényel.

Nyíló-bukó ablakok

Specifikus vasalattal készülnek, a nyíló és bukó ablak elegyéből jön létre. Kettős funkciója lehetővé teszi, hogy a szellőztetés kisebb terekben is megoldható legyen, de a tisztántartása se okozzon gondot. Az ablakszárny oldalsó irányban nyitható vagy buktatható. Manapság közkedvelt a használata, az újtípusú épületeknél ez a leginkább megrendelésre kerülő ablakfajta.

Billenőablakok

A billenőablakok szárnyszerkezete a vízszintes közép¬tengely körül elforgatható. Az ilyen ablakokkal a szellőztetés jól szabályozható, de a nyithatósága korlátozott.

Forgóablakok

A forgóablakok hasonlóak a billenőablakokhoz, azzal az eltéréssel, hogy a szárnyszerkezet álló részénél a középtengely körül elforgatható. Ennél a típusnál nem garantált a megfelelő légzárás, így napjainkban ritkán alkalmazzák. A régebbi típusoknál az átpántolás erősen ajánlott.

Tolóablakok

A tolóablak, nevéből is eredeztethetően, saját síkjában függőlegesen feltolható vagy horizontális irányban eltolható. Előnyük, hogy nem szakítanak ki teret a szobabelsőből. Hátrányuk, hogy kisebb nyílást biztosítanak és a takarításuk is nehézkesebb.

Nem nyitható – Fix ablakok

A fix ablakoknál a szárnyszerkezet egybeépített a tokkal. Ezt a típust leginkább nyitható ablakok mellett alkalmazzák a természetes fény növelése érdekében. A kivitelezés során ügyelni kell arra, hogy a fix ablakot közvetlenül a nyitható ablak mellé szereljük fel, így a tisztítása egyszerűen megoldható lesz.

Ha az ablakok kiválasztása előtt jár, kérje szakértő kollégáink segítségét, és ismerje meg nyílászáró kínálatunkat!

Picture of Biró Csaba

Biró Csaba

nyílászáró szakértő, nyílászáró üzletág vezető

Húsz éve, hogy megszereztem Faipari Mérnöki diplomámat. Azóta csak nyílászárókkal foglalkozom. Tizenhat évet töltöttem gyártásban különféle pozíciókban: kezeltem fűrészgépeket, gyártottam fa és műanyag ablakokat, dolgoztam mint üzletkötő, majd 13 évet mint kereskedelmi igazgató különböző országos hálózattal rendelkező nyílászáró gyártó üzemekben. Immáron négy éve erősítem az Akker csapatát mint nyílászáró szakértő és üzletágvezető.

Kapcsolat