A gyerekszoba hőszigetelés fontosságáról

gyerekszoba ablak

A hőszigetelés feladata, hogy egyenletes hőmérsékletet biztosítson a házban tartózkodók számára, és ebben a nyílászárók jelentős szerepet kapnak. A külső hőmérséklet hatással van az alvásminőségre is, ezért nem mindegy, milyen ablakok kerülnek a gyerekszoba hőszigetelés szempontjából.. Az egyik legfontosabb elvárás ilyen esetben egy nyílászáróval szemben, hogy strapabíró legyen és lehetőleg nehéz legyen rajta kimászni. Gátolja meg a kültéri zajok beszűrődését, hiszen ez szintén segíti a nyugodt alvást.

Minden szülő számára a gyermeke jóléte a legfontosabb, éppen ezért ne spóroljon, ha a gyermekszoba hőszigeteléséről van szó. Olyan nyílászárókat érdemes beszerezni, amelyek egyrészt megfelelően szigetelnek, másrészt nem okozhatnak balesetveszélyt.

Hogyan válasszon nyílászárót a gyerekszoba hőszigetelés szempotjából?

gyerekszoba ablakBármennyire is féltjük gyermekünket, hogy kiesik rajta, attól még az ablakokat ki kell nyitni néha szellőztetés céljából. Olyan ablakokat, ajtókat válasszon, amelyeknek az üvege edzett, biztonsági üvegből van. Ez az üvegtípus nagyon nehezen törik, de ha mégis, akkor pókhálószerűen, éles, hegyes végek nélkül. Érdemes háromrétegű edzett üveget választani, mert amellett, hogy alacsonyan tartja a fűtési költségeket, a szoba nem hűl le, és ha üvegtörés történik, a három rétegből egy biztos megmarad, vagyis kint tartja a téli zimankót.

Az ablak kilincsének érdemes bababiztosnak lennie, nehogy a gyermek valahogy kinyitva az ablakot kizuhanjon rajta. Ezt megelőzendő akár védőrácsot is szereltethet az ablakra. Olyan függőleges rudakat szereljen az ablak elé, amelyek veszély esetén gyorsan eltávolíthatók, de a gyermek nem tudja leszerelni, illetve lehessen rá rovarhálót is tenni.

Szerencsés esetben nincs tervezési kötöttsége, így Ön választhatja meg, hogy hova kerüljenek az ablakok. A nyugati, délnyugat tájolás a legjobb, mert nyáron megkímél a déli hőségtől, de a téli nap laposabb szögben beeső fénye melegíteni tudja a szobát. Elegendő fényt ad a gyermeke benti tevékenységeihez is, legyen az tanulás, vagy játék. Szerencsés, ha a tanulósarok közel van az ablakhoz. Nem azért, hogy a gyermek tanulás helyett a repkedő madarakat tudja bámulni, hanem, hogy minél több természetes fény jusson be a szobába és amellett tudjon tenni-venni.

gyerekszoba ablakA praktikussági szempontok mellett érdemes figyelmet fordítani a gyermek biztonságérzetének megteremtésére is, amit a szoba berendezésével is befolyásolhat. Az ágyat ne az ablak mellé helyezze el közvetlenül, mert szellőztetés esetén, főleg ősszel és télen könnyen egészségügyi problémákat okozhat. Az ideális az, ha az ágy a szülők szobájához hasonlóan az ablaktól és az ajtótól legtávolabbi sarokba kerülne úgy, hogy a gyermek mindig rálásson az ajtóra. Ennek az is feltétele, hogy lehetőleg az ajtó ne az ágyára nyíljon, hanem úgy, hogy rögtön láthassa, ki az, aki belép a szobába és a feje mögött fal legyen. Ez ösztönösen egy nagyobb biztonságérzetet ad és sokkal nyugodtabb pihenést biztosít. Legjobb, ha az ajtó a gyermekszobából kifelé nyílik, hogy ha valami történik és pánikszerűen akar a gyerek kijönni a szobából, akkor azt nagyon könnyen megtehesse. Az ajtót célszerű úgy elhelyezni, hogy a gyerekszobába kényelmesen lehessen belépni, legyen elég hely az ajtó megközelítésére és használatára. A kinyíló ajtószárny ne ütközzön, ne akadjon el a szoba berendezési tárgyaiba. A biztonságérzetet az is növeli, ha a tanulósarokban nem ül háttal az ajtónak, vagy ha ez elkerülhetetlen, egy asztalon elhelyezett tükörrel orvosoljuk a problémát.

Gyerekszobát újítana fel? Keresse szakértő munkatársainkat!

Picture of Biró Csaba

Biró Csaba

nyílászáró szakértő, nyílászáró üzletág vezető

Húsz éve, hogy megszereztem Faipari Mérnöki diplomámat. Azóta csak nyílászárókkal foglalkozom. Tizenhat évet töltöttem gyártásban különféle pozíciókban: kezeltem fűrészgépeket, gyártottam fa és műanyag ablakokat, dolgoztam mint üzletkötő, majd 13 évet mint kereskedelmi igazgató különböző országos hálózattal rendelkező nyílászáró gyártó üzemekben. Immáron négy éve erősítem az Akker csapatát mint nyílászáró szakértő és üzletágvezető.

Kapcsolat