„Melyik ajtón menjek be?” A bejárati ajtó típusai

Ha van ablak a világra, akkor van ajtó az életre. A bejárati ajtó nem csak egy nyitási lehetőség a privát szféránkba, hanem egy önkifejezési forma is egyben, amelynek számos feltételnek meg kell felelnie, mindenkinek személyre szabva.

 

A megfelelő bejárati ajtó kiválasztásához rengeteg szempontot kell figyelembe vennie: a házához passzoló dizájntól, a biztonságon át, egészen az árig – rengeteg mindent „át kell rágnia” előtte. Ehhez nyújtunk mi segítséget

Először is kezdjük az alap(anyag)oknál. A jelenlegi technológia állása szerint műanyag, fa alumínium, acél és ezek kombinációból készült bejárati ajtók közül választhat. Amikor egy nyílászáró üzletben találkozik ezzel a kijelentéssel, rögtön fel is tehetné a kérdést az eladó felé: de melyik a legjobb? Nos, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A döntés abszolút egyén- és pénztárcafüggő.

„Kössünk kompromisszumot a bejárati ajtó fajtáival”

Mondják sokan és a műanyag bejárati ajtó mellett teszik le a voksukat. Teljesen érthetően, hiszen a kedvező ár mellett számos méretben, dizájnban, üveges vagy teli formában is kapható. Felületük különösebb kezelést, karbantartást nem igényel. Ugyanakkor anyagának köszönhetően (főleg a fehér színűek esetében) gyakori az elszíneződés, továbbá biztonság szempontjából sem ez a típus okozza majd a legkomolyabb fejtörést a lakásunkba betörni kívánóknak.

„Éljen a természet”

Manapság imádjuk a természetet beépíteni a lakásunkba. Kétségtelen, hogy egy fa bejárati ajtó impozáns tud lenni. De emellett jó, ha tisztában van azzal a ténnyel, hogy a nap sugarai miatt folyamatos karbantartást igényel. Mivel ez egy élő anyag, formálódhat, párás környezetben pedig kifejezetten rossz választás lehet. A fából készült ajtók esetében szinte bármilyen forma kivitelezhető, és a biztonsági szint területén illetve a hőszigetelési tulajdonságaiban is óriási a választék.

„A bejárati ajtó Ferrárijai”

Ezen kategória alá a közel hasonló tulajdonságokkal rendelkező alumínium és acél bejárati ajtók tartoznak. A modern otthonok elengedhetetlen darabjai, amely igazi ékszerként tündökölhetnek az ingatlan egyik legékesebb helyén.

Az alumínium bejárati ajtó ára némileg magasabb, mint a fentebb bemutatott ajtóké, ugyanakkor nem elhanyagolható az az előny, amit a beépítésükkel kaphatunk. Felületük kezelést nem igényel, a tisztán tartásuk gyerekjáték: egy nedves textil segítségével könnyedén elvégezheti ezt a feladatot. Ellenállnak a napjainkban igazán szélsőséges időjárási körülményeknek, így például biztos lehet a rozsdamentes élettartamban. Kombinálható fával, amely esetében kiváló összhangba hozható a természetesség a modern stílussal. Emellett a többkamrás rendszerének köszönhetően kiváló hang- és hőszigetelési tulajdonságokkal bír, illetve elenyésző súlya ellenére masszív kialakítású, amely könnyedén ellenáll a fizikai vagy egyéb kémiai behatásoknak, azaz a biztonság című kurzuson is jelesre vizsgázott.

Az acél bejárati ajtó talán napjaink legkedveltebb típusai. Itt az egyik legfontosabb ismérv a nagybetűs BIZTONSÁG. Masszív, nehéz ajtók, amelyből „nem spórolták ki” az anyagot. Nemcsak a fizikai, mechanikai vagy kémiai behatások ellen véd, de akár tűz-és füstgátló kivitelt is rendelhetünk belőlük . A szakemberek zöme is ezt az ajtótípust ajánlja, amennyiben extra védelmet szeretne. A vásárlánál mindenképpen körültekintően kell eljárni, mert fém ajtók esetében könnyen felléphet a páralecsapódás, és így hőhíd keletkezhet.

Érdemes figyelmet fordítani még arra is, hogy a ház tájolása – a bejárati ajtó esetében – milyen irányú. Amennyiben ez a terület elegendő természetes fényt kap, illetve az előszobánk sötét, érdemes üvegezett bejárati ajtókat választania. A még nagyobb fényáteresztés miatt felül és/vagy oldalvilágítók kialakítása is nagyon hasznos lehet. Az ajtókba épített üveg formájára és mennyiségére rengeteg választási lehetősége akad, csak úgy, mint az üveg típusára is. Az egyik legelterjedtebb a savmart üveg, amely a fényt kellő mértékben átereszti, de a be-és kilátásban megakadályozza használóját.
Napos Déli tájolású bejárati ajtók esetében mindenképpen szükséges gondoskodni az árnyékolásról színes fóliás vagy festett ajtók esetében. Meg kell gátolni a hőtágulás kialakulását ami nagy mértékben tudja rontani az ajtónk használhatóságát.

Mindegyik bejárati ajtó típusnak megvan tehát a maga előnye és hátránya. Az Ön egyedi igényei és anyagi korlátai határozzák meg igazán azt, hogy melyik a tökéletes megoldás otthonában. Utolsó lépésként pedig fontos megjegyeznünk, hogy a szakszerű beépítés is ugyanolyan lényeges, mint maga a megfelelő ajtó megtalálása. Kérje szakembereink segítségét a megrendelés előtti felméréshez és a megvásárolt ajtó beépítéséhez! Így biztosan ki tudja zárni a kellemetlen meglepetéseket.

Picture of Biró Csaba

Biró Csaba

nyílászáró szakértő, nyílászáró üzletág vezető

Húsz éve, hogy megszereztem Faipari Mérnöki diplomámat. Azóta csak nyílászárókkal foglalkozom. Tizenhat évet töltöttem gyártásban különféle pozíciókban: kezeltem fűrészgépeket, gyártottam fa és műanyag ablakokat, dolgoztam mint üzletkötő, majd 13 évet mint kereskedelmi igazgató különböző országos hálózattal rendelkező nyílászáró gyártó üzemekben. Immáron négy éve erősítem az Akker csapatát mint nyílászáró szakértő és üzletágvezető.

Kapcsolat