Új nyílászáró: az otthon melegének kulcsa

A hideg idő elől jó érzés otthonunkba, az otthon melegébe menekülni, ám ez az időjárás a ház gyenge pontjaira is rátapinthat. Szelelő ablakok, elvetemedett nyílászárók nehezíthetik a fűtést. A nyílászárócsere lehet a megoldás kulcsa.

Biró Csaba, nyílászáró szaktanácsadóMikor cseréljük ki ablakainkat?

Szakértőnk szerint több tényező szokott közre játszani abban, hogy ha valaki nyílászáró cserére adja a fejét. – Elsősorban, akkor jutnak erre a megoldásra, amikor az ablak már nem képes ellátni a funkcióját, vagyis nehezen nyitható, zárható. Másodsorban a hőszigetelés hiánya, a réseken bejutó hideg szokott fontos tényező lenni. Szempont még sokaknál a megfelelő hangszigetelés is. Aki forgalmas út mellett lakik, egy idő után rászánja magát a hangszigetelt ablakokra. Összességében, ha mozog a függöny a lakásban, átfújja a szél, mindenképpen érdemes a csere – javasolja Biró Csaba, a kecskeméti Hufbau-Akker építőanyag szakáruház nyílászáró termékfejlesztési vezetője. Először sokan gumitömítésekkel és házi praktikákkal próbálják megállítani a hideg útját a réseknél, de ezek csak ideig-óráig jelentenek megoldást. Az otthonunk energiagazdálkodása szempontjából egy nyílászárócsere nagyon sokat tud jelenteni, nem távozik a meleg a szelelő ablakokon keresztül, és a fűtés célba ér.

Még mindig sok az elavult nyílászáró hazánkban

A 60-as, 70-es években igazi építkezési-bumm volt, és rengeteg családi ház, panellakás épült, nemcsak a régióban, országszerte is. Ekkoriban még nem vonatkoztak szigorú szabályozások a nyílászárók és a falazatok szigetelőértékére. – A 70-es években épült úgynevezett Kádár-kocka házak még kapcsolt gerébtokos ablakokkal voltak ellátva, amelyek külső, belső szárnyát külön kellett nyitogatni, és vékony üveggel rendelkeztek. Ezeket már bőven megette az idő. A következő verzió az egyesített szárnyú, Tessauer ablakok voltak, amik még ma is sok panelben megtalálhatóak. Ezek a középső tengely körül elforgó ablakok a használhatatlan kategóriát képezték, mert lehetetlen volt redőnyözni és szúnyoghálózni őket. Ezek a típusok mindenképpen cserére szorulnak. A 80-as 90-es években már voltak szigorítások, az ekkor készült nyílászárók lényegesen jobbak, még a mai napig működőképesek, de a mai követelményeknek már nem felelnek meg. Mivel az első két kategóriába esik a legtöbb épület, így a lakások kb. 50-60 %-ának a nyílászárói cserére szorulnak, akár Kecskeméten, akár országosan – hívja fel a figyelmet a Biró Csaba. Javítja a helyzetet, hogy sokan régi típusú családi házat vásárolnak, amit fel is újítanak, így korszerű nyílászárókat kapnak a Kádár-kockák.

A nyílászárók típusai

Rengetegféle ablakból, ajtóból válogathatunk, csupán a pénztárca vagy az ízlés dönti el, hogy miből készüljön a nyílászáró. – A legolcsóbb a műanyag, a legdrágább pedig az alumínium. A műanyag praktikus választás lehet, hiszen nem igényel különleges ápolást. A fa természetesebb, de gondozást kíván, mivel az UV-sugárzás könnyen tönkre tudja tenni a felületkezelést. A fa nyílászárót évente le kell kezelni, míg a műanyagot egy meleg vizes tisztítással karban lehet tartani. Panelházakba mindenképpen a műanyag ajánlott, mert nehezen hozzáférhető, és a magasban még inkább ki van téve az ablak az időjárásnak. Családi házba a fa nyílászárókat javaslom vagy a műanyagot egy fahatású fólia bevonattal az esztétikum miatt – mondja a kecskeméti Hufbau-Akker nyílászáró építőanyag szakáruház termékfejlesztési vezetője. A szakértő elmondta, hogy manapság 80 %-ot meghaladó arányban a műanyag mellett döntenek a vásárlók. Sláger az antracit szín, de még mindig sok a hófehér ablak. Az üveg tekintetében ma már szigorú szabályozások vannak, csak háromrétegű üveg kerülhet a szerkezetbe.

Télen sincs akadálya a cserének!

A Hufbau-Akker képviselője szerint maga az ablakcsere folyamata nem vesz sok időt igénybe, ezért akár télen is elvégezhető. – Amint egy nyílászáró kibontásra kerül, vissza is építjük, így a ház nem marad őrizetlenül és fűtetlenül. Egy normál családi ház ablakai egy nap alatt kicserélhetőek, így az a munkálatok alatt is lakható. A visszajavítások vesznek igénybe inkább több időt. A külső, belső párkányok, kávák sérülései festő, illetve kőműves javításokat igényelnek. Még az ablakcsere előtt érdemes kiválasztani az árnyékoló eszközt, hogy minden kompatibilis legyen egymással. Így elkerülhető egy későbbi felesleges bontás. Egy jó zsalu vagy redőny télen sokat jelent a hideg ellen, míg nyáron a felmelegedéssel veszi fel a harcot – mondja Biró Csaba. Az építőanyag szakáruházban nem egyszer találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy az ügyfelek saját maguk által beszerelt ablakhoz hívták ki őket. – A probléma sokszor abból adódik, hogy a vízszintest és a függőlegest nem tartják be, nem alkalmaznak megfelelő kötőelemeket, túl sok vagy túl kevés purhabot használnak. Az ablak nem bonyolult szerkezet, de szakemberre van szükség ahhoz, hogy az ilyen hibákat elkerüljük, és a nyílászárónk hosszú évekig megtartsa minőségét – figyelmeztet a nyílászáró termékfejlesztési vezető.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk a 2020. november 16-án megjelent Kecskeméti Szuperinfóban is olvasható.

Forrás: keszin.hu

Picture of Biró Csaba

Biró Csaba

nyílászáró szakértő, nyílászáró üzletág vezető

Húsz éve, hogy megszereztem Faipari Mérnöki diplomámat. Azóta csak nyílászárókkal foglalkozom. Tizenhat évet töltöttem gyártásban különféle pozíciókban: kezeltem fűrészgépeket, gyártottam fa és műanyag ablakokat, dolgoztam mint üzletkötő, majd 13 évet mint kereskedelmi igazgató különböző országos hálózattal rendelkező nyílászáró gyártó üzemekben. Immáron négy éve erősítem az Akker csapatát mint nyílászáró szakértő és üzletágvezető.

Kapcsolat